Categories

Sunday 9 September 2012

Bee Hoon ala Singapore style

Update: Suka sangat tengok gambar bee hoon ni banyakkkkkk dalam blog...hihihi

Balik sekolah tadi ada kawan tolong tapaukan Nasi Arab sebab hari ni ada majlis raya kat sekolah anjuran guru-guru perempuan. Merasa la jugak makan nasi arab walaupun puasa. Sampai rumah ater tekak rasa takda mood la pulak nak makan nasi. Teringin nak makan bee hoon. So tadi dalam 6.45 pm start tung tang tung tang kat dapur untuk buat fried bee hoon ala singapore style nih..

Bahan-bahan:
  • 2 mangkuk bee hoon (direndam)
  • 3 sudu besar isi ayam (dipotong dadu)
  • 3 sudu besar minyak
  • 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 hiris halia (ditumbuk)
  • 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
  • 2 sudu besar ikan bilis (ditumbuk)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar air perahan limau nipis
  • 1 biji buah tomato (potong dadu besar)
  • daun kucai
  • 3 helai daun kubis
  • 3 tangkai cili padi (dibelah tengah)
  • Sedikit air
  • Sedikit perasa
Cara-cara:
  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
  • Masuk sos tiram, cili padi, isi ayam, sedikit air dan biarkan sehingga isi ayam masak.
  • Kemudian masukkan bee hoon bersama kubis dan kacau rata. 
  • Akhir sekali masukkan daun kucai, buah tomato, air perahan limau dan perasakan dengan garam serta gula.
Selamat Mencuba!!

2 comments:

  1. sedapnye syg nanti abg balik buat kat abg jugak ek..

    ReplyDelete
  2. iye..mesti buatnya..ckp je nk makan apa..Insyaallah i'll do the best i can to make it.

    ReplyDelete