Wednesday, 19 June 2013

Expedisi mencandat sotong 2

Salam uollssss..

Malasnya nak hapdet..mengantuk sebenarnya..Lepas perkena nasi lemak tadi pastila mengantuk. Bukan banyak pun makan.. Tapi kena jugak hapdet sebab ini yang last untuk aktiviti mencandat sotong buat tahun ini..Tak tahu la kot-kot sok lusa ada lagi. Dengar kata kawan ayah sekarang bulan dah tak cerah mana, sotong pun kurang. Kalau pergi pun membazir duit je...Bulan puasa bulan cerah, tapi takkan nak pergi bulan puasa. Baik la pergi masjid terawih...

Hari tu suami pergi dengan ex-office mate dia from KL kan? This time pulak pergi dengan ex-office mate JKM Marang..Nak dijadikan cerita my dad pun ikut serta sebab katanya seumur hidup dia, dia tak pernah lagi pergi mencandat. My brother pun gatal jugak nak ikut, katanya nak cari pengalaman, mungkin pertama dan terakhir..
Nak ikut sangat, tapi padan habis masa dengan mabuk + tidur je. Sotong lagi la tak dapat langsung..

 
Sampai di Jeti Pulau Kapas dalam 5.15pm..lepas 10minit peluk cium bagai terus gerak..

 Abang Ri (driver JKM) sebagai ketua misi kali ini...

 Lambaian suami terchenta....

 Dalam hati bimbang jugak nak melepaskan dorang pergi, yela dalam minggu tu ada kes boat nelayan karam, boat penumpang pun ada jugak karam..Tapi sekarang duduk tengah laut pun boleh berhubung lagi..Kadang I sms kadang I call tanya keadaan..Tawakal je la, ajal maut semua di tangan Tuhan..

Charge per person RM50, kali ini menu tengah laut adalah sotong kunyit, sotong bakar and sotong tumis..wahhhhh mewah dengan sotong..no more sardines k...

Hasil tangkapan sangatla memuaskan alhamdulillah..dapatla 10kg, tak sia-sia bawak tong gabus beserta ais semua. Reserve 2kg untuk MIL, selebihnya jual and simpan sikit untuk makan. Kami tak jual mahal pun, RM14.00 per kg..kalau kat pasar RM18.00..

Gambar sotong tadakkk..tak ingat nak snap..entah kenapa diriku pun tak tahu..biasa pantang ada kes mesti sambar terus S2..My dad cakap ikan tambang sisik banyakkkkkkkkkkk sangat. Naik gila tengok ikan banyak gitu..tak pernah tengok..Dia sauk jugak, boleh la kukus untuk kucing kat rumah tu..

2 comments:

amirulyaacob said...

pasni nak candat sutung kurita pulop

amirulyaacob said...

pasni nak candat sutung kurita pulop

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers