Categories

Tuesday 18 June 2013

Acar jeruk buah-buahan

Malam sabtu baru ni kami sekeluarga buat kenduri tahlil arwah abang, jadinya untuk menu kenduri tu kami buat nasi minyak, ayam masak kurma and acar buah..

Nasi my dad and my hubby yang masak, while lauk ayam tu pulak my mum and the gang yang buat. Acar pulak eden la...First time I buat, dorang suka..menjadi la tu kalau tak takkan habis kan?

Kami tak tempah katering macam orang lain biasa buat tu, lebih suka gotong-royong buat, and nanti boleh pakat bawak balik sikit sorang. Kalau buat sendiri rasa tu boleh la adjust nak tawar ke nak manis ke nak lebih itu ke lebih ini ke..Kalau katering tu terima je la apa je rasa yang dorang bawa dari dapur dorang, ye dop. Cuma penatla sikit, tapi takpe puas hati...

Next time before puasa kami nak buat kenduri sekali lagi, menu nasi ayam pulak, kali ni nak jemput kaum hawa di kampung mai baca yasin kat rumah and tahlil sekali lagi untuk arwah. Baru ni kaum adam je yang di jemput untuk tahlil, kaum hawa yang sekitar rumah tu je jemput.

Lebihan buah jeruk tu I try buah acar johor ni pulak...yang orang cakap kalau kena pada cara acar ni boleh tahan sampai 5-6 bulan..yang I punya ni tak tahula berapa lama tahan..Sikit je pun buat, tak perlu tahan lama-lama, bekalkan untuk my sis balik KL sikit, and bagi kat kawan sikit untuk dia komen.

Tapi ada sedikit masalah la ngan menu ni, time duk ketung-ketang kat dapur semalam, duk p mai p mai, terhangit sikit bawang yang ditumis tu sebab leka buat benda lain. Jadinya rasa acar ni ada sedikit pahit la, nak buat yang baru bahan pun dah takda. Mintak mak rasa, dia cakap, pahit ni masih boleh ditelan...hahahhaha..so proceed je la sampai siap.


Bahan-bahan:
  • Buah-buahan jeruk (Prune kering, limau kasturi, jeruk cili, mangga, kana hijau+kuning+merah, asam masin etc)
  • 5 sdm bawang merah (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 4 sdm cili kisar
  • 1/2 inci halia (dimayang)
  • 2 sdm cuka
  • 2 sdm gula
  • 1 sdk campuran jintan manis+jintan putih
  • Rempah halus (bunga lawang, cengkih & kulit kayu manis
  • Garam & serbuk perasa secukupnya
Cara-cara:

  • Tumis rempah halus, bawang putih, bawang merah, halia, cili kisar sehingga pecah minyak.
  • Kemudian masukan jintan manis, jintan putih, ketumbar dan masak lebih kurang 30 minit. Masukkan cuka.
  • Masukkan buah-buahan jeruk yang keras, air dan masak sehingga empuk.
  • Last sekali masukkan buah-buahan lembut, bawang merah berulas, bawang putih dan kacau sebati.
  • Perasakan dengan gula dan garam. Kacau dan biarkan kering.

Selamat Mencuba!!

2 comments: