Tetiba je biskut raya, story malam raya, pagi raya, hari raya takdak laiiiii..takpe lelompat la sekejap..Entry dalam ni bukan la ada maklumat macam Portal Rasmi SPA pun...ahaksss...nak kena publish on time bagai..ye dop?? tak pasal-pasal SPA jadi mangsa...
Kalau tak silap time masih belia remaja dulu rajin la buat biskut raya tolong mak..Rasanya last time buat lepas habis SPM..Mak pun malas dah nak buat, katanya lebih jimat beli daripada buat. Biskut yang biasa kami buat bukanla yang jenis moden-moden pun, biasanya semperit, biskut kacang, biskut kelapa, kek span sebiji dua..Segala macam kerepek cari kat pasar je..
Untuk raya tahun ni my mum dah warning awal-awal supaya tak memboli biskut raya + kerepek raya + 'barang' raya banyak2 dah macam previous raya..So eden pun pilih a few je la..Lagi pun sambil tolong-tolong kawan kat sekolah yang duk meniaga biskut raya jugak.
Di antara pilihan biskut yang ada ni, I pilih Cheese Tart (RM24), Mama Carrie (RM22), Cappuchino (RM24), Suji Crystal (RM22) dan Untaian aka Pacat Ngesot (RM21)..The best biscuit and akan repeat lagi next year panjang umur is Untaian..The rest takmo dah, 'cukup-cukup sudah..cukup sampai di sini saja..lala.lala.laaaaaaa'
Tart nenas (RM18), Sarang Semut (RM15), Senyum (RM24) and kerepek ubi pedas (RM20) pulak beli dengan orang lain..
Since my sis request Cornflakes Madu, so i buat la sebagai tambahan kepada biskut tunjuk. Lagi pun itu je yang paling dia suka pun.. Se lagi 'pacat ngesot' tu. I rasa baru this year biskut tu wujud..dala comel, sedap pulak tu...kadang yang mahal tak menjanjikan kesedapannya...I buat banyak sikit untuk agih dekat mertua jugak..Incik suami pun tolong gak time potong cherry and isi cornflakes dalam cup tu..Thanks to him sebab ringan tulang tolong :)
Incik suami tolong tabur chocolate rice untuk tambah seri wajah cornflakes madu..
Setelah siap dibakar selama 3 minit...Ready to eat!!!
Oh ya, tak lupa jugak my mum request nak buat popia mini gulung. Ater takkan la I nak tengok my only bonda tu terbongkok-bongkok gulung popia cinonet tu...Seperti biasa I juga yang amik alih tugas tu. Sambal tu my mum la yang buat..I takda masa muahahahah..
Nak dapat banyak ni pun alahai sakit leher + pinggang den..Mula-mula nak buat tu payang jugak, lagi pun tak tahu nak potong kulit popia tu lagu mana nak buat yang jenis simpul..Apa lagi, consult dengan Mr Google la...rupanya potong kulit tu senang je, tapi nak menyimpul tu amik masa sikit. Kulit tu tak leh basah sangat n kering sangat..Tapi practise makes perfect...Bila diamati, cantik jugak simpulan aku ni...ok la for beginner cam I ni..
Semua ni 200 biji ok!! Cukup la sampai di sini sahaja simpulanku...Tak larat dah eden..Pada I simpul lagi cepat berbanding gulung..tu ada yang menyelit 'gulung' tu sebab kulit dah keras tak leh nak di simpul heh..
Popia Simpulan Kasih nama diberi....
Since I sangat la gumbira sebab dapat menyimpul dengan jayanya..so I nak share la cara potong kulit popia supaya kat tepi-tepi simpulan tu nampak cantik..jadi macam riben gitu...
Potong segi tiga macam dalam gambar di atas yer..Kiranya untuk sekeping kulit popia kita dapat 8 biji 'simpulan kasih'..selamat menyimpul kawan-kawan..
No comments:
Post a Comment