Dapatla 2 guni and diagih-agihkan kepada mak saudara and tok jugak. Eden makan 2 ulas je, selebihnya konon nak buat pengat durian. Tetiba mak bawak mangkuk katanya nak lerai isi nak tempoyak sikit, eden mai teringat kawan den yang suka sangat beli tempoyak kat kantin sekolah. Terus eden wat lebih sikit kasi kat 2-3 orang staff perempuan yang ada tu. Insya Allah banyak lagi kat kebun tu, lain kali la buat pengat..
Tempoyak baru ni sedap sebab masih manis lagi, takda elemen masam langsung. Dibuat fresh terus dari buah tanpa diperam. Tapi bila dibiarkan 2-3 hari baru akan start masam.
Bahan-bahan:
- Isi durian (dilenyek lumat)
- 10 tangkai cili padi (bergantung kepada kesukaan)
- Garam
- Tumbuk cili padi beserta garam sehingga lumat.
- Kemudian campurkan cili tersebut dengan isi tempoyak dan gaul sebati. Kalau isi tempoyak boleh muat lesung sambal, tak perlu tumbuk asing, tumbuk cili sekali dengan isi durian dan garam
- Bila tempoyak dah mula masam 2-3 hari, boleh tambah gula untuk lebih rasa sedaaaap..
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment