Sup ikan haruan
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan haruan (dibersihkan dan dipotong)
- 4 biji bawang merah (dimayang halus)
- 3 ulas bawang putih (dimayang halus)
- 3 hiris halia
- Rempah halus (bunga cengkih, lawang, buah pelaga, kulit kayu manis)
- 3 sudu besar minyak
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji limau kasturi
- Daun sup
- 3 cawan air
- Garam dan serbuk perasa
- Panaskan minyak dan tumis rempah ratus sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan mayang, hirisan halia dan tumis lagi sehingga keperangan.
- Selepas itu masukkan air, garam, sos tiram dan biarkan sehingga menggelegak.
- Masukkan ikan haruan dan biarkan sehingga masak.
- Rasakan dengan serbuk perasa dan air perahan limau kasturi. Taburkan daun sup dan sedia untuk dihidang.
Daging masak kicap
Bahan-bahan:
- 1 kg daging
- 1 batang serai (dititik)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 sudu besar minyak
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 hiris halia (dikisar)
- 3 biji lada besar (dikisar)
- 3 biji cili padi (dikisar)
- 3 sudu besar air asam jawa
- 1 sudu besar lada kisar
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- Air
- Garam, gula dan serbuk perasa
- Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing.
- Selepas itu masukkan lada kisar dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Masukkan serai, garam, serbuk jintan, air asam jawa dan biarkan seketika.
- Kemudian masukkan daging, air dan reneh sehingga daging empuk.
- Selepas daging empuk masukkan sos tiram, kicap pekat, gula dan kacau lagi sehingga rata.
- Rasakan dengan serbuk perasa, taburkan daun sup dan sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba!!
1 comment:
best syg pandai syg msk ikang ruang
Post a Comment